Begravelsen eller bisættelsen er en kirkelig handling, hvor man kan få sagt et sidste farvel og takke for den afdødes liv og for alt, hvad man fik lov at dele med ham/hende.
Skal du planlægge en begravelse eller bisættelse?
Som nærmeste pårørende er det din opgave at varetage den afdødes ønsker og familiens ønsker. Der kan være tale om særlig tilknytning til en bestemt kirke og særlige ønsker til højtideligheden i kirken. Du skal kontakte præsten ved Årslev og Sdr. Højrup kirke for nærmere drøftelse heraf – præsten ved Årslev og Sdr. Højrup Kirker
(Hvis ikke det er afdødes bopælssogn at ceremonien ønskes afholdt ved, så skal du kontakte præsten i det ønskede sogn og her forklare, hvordan tilknytningen er)
Samtalen med præsten: Det aftales med præsten hvornår den kirkelige handling skal finde sted, og om det er begravelse eller bisættelse. Der aftales et møde med præsten og evt. andre pårørende, som regel nogle dage inden højtideligheden. På mødet vælges der salmer og evt. andet til højtideligheden, der tales om situationen I er i, og om det menneske I har mistet. Hvis det ønskes danner denne samtale baggrund for en personlig prædiken ved højtideligheden.
Valg af gravsted: Du skal kontakte kirkegårdens graver, for aftale om hvilket gravsted, der ønskes – kontaktoplysninger til graveren
Du skal huske: Når du har talt med præsten, kan du udfylde en såkaldt ‘Anmodning om begravelse eller ligbrænding’ (borger.dk). Når du har sendt den ind, skal præsten eller kordegnen sammenligne anmodningen med den indregistrerede dødsattest, hvorefter anmodningen imødekommes. Du modtager en bekræftelse i din eBoks, når dette et på plads.
Selve gudstjenesten: Ved selve højtideligheden står kirken klar ca. ½ time før, og du og andre pårørende kan komme som det passer jer godt. Højtideligheden varer som regel 45 minutter.
Reception: Det er muligt at låne Sognehuset til mindesammenkomst efter højtideligheden. Se mere her.
Bedemand eller ej?: Der kan være meget praktisk at ordne omkring et dødsfald. Derfor vælger mange at rette henvendelse til en bedemand fra starten af. Bedemanden afklarer sammen med dig, hvilke ønsker og andre forhold der skal varetages, og tager på den baggrund kontakt til sognepræsten på vegne af jer.
Andre af livets begivenheder: