Lidt om regler og rettigheder:
Som medlem af Folkekirken har du ret til at få foretaget kirkelige handlinger og blive betjent af præsten i det sogn, du bor i. Derudover har du ret til at få foretaget kirkelige handlinger i en kirke, som du har særlig tilknytning til, fx hvis du er opvokset i eller har boet en periode i sognet til den kirke, dvs tidligere har hørt til den, eller hvis du er døbt, konfirmeret eller viet i den, eller har nære pårørende begravet på kirkegården. Det er op til sognepræsten på stedet at afgøre, om den konkrete særlige tilknytning er tilstrækkelig. Hvis du er utilfreds med præstens afgørelse, kan du klage over den ved at indbringe den til biskoppen.
Det er også muligt at ‘løse sognebånd’ til en præst ved en anden kirke. Det betyder, at du vælger at høre til den præsts sogn og ikke det sogn, du bor i, og at du så får ret til kirkelig betjening af vedkommende. Ønsker du at løse sognebånd, skal du tage kontakt til den præst, du ønsker at blive tilknyttet, vedkommende kan da antage dig som sognebåndsløser.
Sognepræsten har myndighed som ‘personregisterfører’ i sognene og står for den civile grundregistrering af borgerne (sådan er ordningen i Danmark, fra gammel tid). Det gælder registrering af fødsel og faderskab, navngivning og navneændring, vielse og dødsfald. Det er borgerens ansvar at indberette disse ting til personregisterføreren. I dag foregår det meste elektronisk via www.borger.dk eller indrapporteres fra andre myndigheder, fx jordemoder/fødeafdeling og læge, dvs at borgeren i mange tilfælde ikke behøver at møde op på Kirkekontoret. Men det er formelt set sognepræsten, der behandler sagen, og sognepræstens ansvar, selv om det ofte er en kordegn, der udfører arbejdet.
I Årslev og Sdr Højrup får sognepræsten hjælp af kordegnen på Ringe Kirkekontor (tlf. 6262 1526), og det er denne der i det daglige udfører behandling og registrering. Sognepræsten er dog fortsat myndighed og kan træffes personligt på Kirkekontoret i Sognehuset Gl. Byvej 28 A, Årslev (ring for aftale).
På dette link finder du regler og yderligere vejledning til, når noget skal registreres: www.personregistrering.dk
Ved siden af den civile registrering, er der den kirkelige registrering, som naturligt følger de kirkelige handlinger. Det gælder dåb, konfirmation, kirkelig vielse eller velsignelse, og begravelse/bisættelse. Hvad du skal gøre når det drejer sig om de ting, finder du på undermenuerne til dette punkt. Du kan også læse mere her: www.folkekirken.dk
Livets begivenheder: